Teamcoaching

Teamcoaching er et forløb af sessioner mellem et arbejdsteam, typisk bestående af 3-12 medarbejdere og en Nærværskonsulent. Indsatsen har typisk til formål at fremme samarbejde og trivsel i teamet og forbedre dialogen internt og med ledelsen. 

Teamcoaching skræddersys ved at tilrettelægge det nøje i samarbejde med leder. Et teamcoachingforløb kan gennemføres med leder til stede hele vejen. Vi anbefaler imidlertid, at teamcoachingsessioner afholdes uden leder 2-3 gange, så teamet kan arbejde frit med at finde fælles forståelser af hinanden og teamet uafhængig af leders opfattelser. 

Nærværskonsulenten faciliterer på den måde en proces, hvor teammedlemmerne indgår aftaler om vilkårene for deres interne samarbejde og samarbejdet udadtil. De kan evt. gives tid til at implementere disse aftaler i aftalte 1-2 måneders mellemrum imellem sessionerne. Teamet kan få mulighed for at finde nogle fælles ønsker til ledelsen. Lederen bør kobles på i slutningen af forløbet, hvor Nærværskonsulenten faciliterer en konstruktiv dialog mellem team og leder for at indfri de aftalte mål.

Et teamcoachingforløb vil typisk bestå af 3-6 sessioner à 1½ time.

Nærværskonsulenterne

  • reducerer og forebygger stress – uden behov for sygefravær
  • styrker teamsamarbejdet og øger mental sundhed og arbejdsglæde 
  • forbedrer psykisk arbejdsmiljø og fastholder dygtige medarbejdere
  • løser samarbejdsvanskeligheder – før de udvikler sig til konflikter
  • hjælper medarbejdere med stressfravær effektivt tilbage i jobbet
  • yder coachingbaserede indsatser til kommuner på sygemeldte borgere